Головна » 2015 » Грудень » 10 » На талони обов'язкового ТО додадуть пробіг автомобіля
17:09
На талони обов'язкового ТО додадуть пробіг автомобіля

Кабінет міністрів затвердив законопроект, який повертає обов'язковий техогляд легкових автомобілів з 2019 року. Передбачається, що ТО будуть проводити приватні сервісні центри з відповідним обладнанням, персоналом і дозволом. При цьому автовласники отримають діючий в країнах ЄС сертифікат, а також маркування, яку потрібно буде прикріпити на лобове скло.
За інформацією прес-служби Міністерства інфраструктури, законопроект «Про приведення законодавства України у сфері автомобільного транспорту у відповідність з актами Євросоюзу» був розглянутий і затверджений Кабінетом Міністрів 9 грудня. Документ розроблено з метою виконання угоди про асоціацію з ЄС.

Як пояснили в прес-службі міністерства, документ адаптує законодавство України до 14 норм законодавства ЄС. Вони регулюють допуск до комерційних перевезень, перевезення пасажирів на громадському транспорті, режим роботи професійних водіїв, використання обмежувачів швидкості в автобусах та інші аспекти. Для рядових автомобілістів документ цікавий, насамперед, через повернення обов'язкового техогляду легкових автомобілів (з 2019 роки) і мотоциклетної техніки (до 2022 року).

Як і обіцяв міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, функцію проведення ТО запропоновано покласти на приватні сервісні центри. Вони повинні мати необхідне обладнання, кваліфікованих фахівців з відповідну акредитацію. Проходити ТО можна буде на неавторизованих виробником центрах і, в разі необхідного ремонту, гарантія виробника буде збережена.

Нові легкові автомобілі зобов'яжуть проходити перший обов'язковий техогляд тільки через 4 роки від дати першої реєстрації, з подальшими ТО раз на два роки. Крім того перевірку необхідно буде пройти пошкодженим в ДТП транспортним засобам, якщо спрацювали подушки безпеки, пошкоджена «ходова», гальмівна система, зони пасивної безпеки кузова. Уникнути позапланового ТО в такому випадку не вийде - при аварії поліцейські вилучать маркування про проходження техогляду.

Сама маркування є доповненням до сертифікату допуску ТЗ до експлуатації. Сертифікат повинен містити: категорію та ідентифікаційний номер ТЗ, VIN-номер, дату і місце проходження ТО, позначення екологічних норм, пробіг по одометрі, підпис перевіряючого експерта, штамп підприємства, а також граничний термін проходження наступного ТО. Інформація з сертифікату також буде зберігатися в єдиному держреєстрі і, частково дублюватися на маркуванні.

Такі сертифікати будуть діяти не тільки в Україні, а й на території країн Євросоюзу. При цьому друкувати їх будуть не на спеціальних бланках, а на звичайному папері, оскільки перевіряти достовірність даних все одно будуть по електронній базі.

Законопроект ще буде розглядатися у Верховній Раді, відповідно до часу прийняття в нього можуть бути внесені поправки і доповнення. Ознайомитися з документом можна на сайті Мінінфраструктури.


Переглядів: 216 | Додав: Admin | Теги: то, технійчний огляд автомобілів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar