Головна » 2016 » Серпень » 3 » Законодавство України у сфері комерційних перевезень мають намір привести у відповідність до вимог ЄС.
17:47
Законодавство України у сфері комерційних перевезень мають намір привести у відповідність до вимог ЄС.

В ході планового приведення українського законодавства у відповідність до вимог Європейського Союзу, Кабінетом міністрів створений законопроект №4683. Це той самий об'ємний документ, який повинен повернути техогляд, істотно змінити законодавство в сфері комерційних перевезень автомобільним транспортом, регламентувати використання тахографів і обмежувачів швидкості, ввести нові заходи відповідальності за порушення нових вимог.

Зараз мова піде про новий документ, який стане обов'язковим для водіїв комерційного транспорту - свідоцтв і професійної компетентності водія. Згідно з текстом законопроекту,  документи встановленого зразка, які засвідчують професійну компетентність водія транспортного засобу на достатньому рівні для безпечного надання послуг з перевезення пасажирів і вантажів. Управляти комерційними транспортними засобами без наявності таких документів буде заборонено, а в разі порушення доведеться сплатити штраф у розмірі від 340 до 680 грн. Відзначимо, що до комерційного транспорту фактично відносяться всі типи ТЗ, крім використовуваних в особистих цілях. Тобто: автомобілі таксі, автобуси і вантажівки, за допомогою яких надають послуги з перевезення вантажу і / або пасажирів.

Для отримання документів слід спочатку пройти навчання. Планово навчати будуть в спеціально створених Центрах з навчання керівників і водіїв, чия діяльність пов'язана з пасажирськими, або вантажними перевезеннями. Після навчання доведеться успішно скласти іспит і в тому ж Центрі отримати свідоцтво.

Документи будуть дійсні 5 років. А після закінчення цього терміну - знову навчання, іспит, - і нові ще на 5 років. Отримати документи можна буде для певного типу перевезень, вантажних або пасажирських, відповідно до наявних категорій в посвідченні водія. Тобто: не маючи, наприклад, відповідної категорії D в "правах", ви не зможете "відкрити" для себе право їзди на автобусі, отримавши документи на пасажирські перевезення. "Права" залишаються окремим і обов'язковим документом.

Наявність такого свідоцтва може стати обов'язковим з 1.11.2016 року для водіїв, що перевозять дітей або небезпечні вантажі, а з 1.11.2017-го - для всіх інших. Нагадаємо, що законопроект №4683 у даний час має статус "зареєстрований у Верховній Раді" і йому треба буде пройти як мінімум два голосування і всі інші обов'язкові процедури, щоб стати Законом.

 

 

Переглядів: 414 | Додав: Admin | Теги: нові правила перевезень, сертифікація водіїв, зміни законодавста в комерційних пе | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar